Επαγγελματικό Προφίλ Αποφοίτων Ηλεκτρολογικού Τομέα

Οι απόφοιτοι του Ηλεκτρολογικού Τομέα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τις ρυθμίσεις και τις προϋποθέσεις που ορίζει, μπορούν να αποκτήσουν επαγγελματικές άδειες, όπως περιγράφεται παρακάτω:

Το Π.Δ. υπ αριθμό 41/18-1-88 (ΦΕΚ 16/Α΄/29-1-88) καθορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Τεχνικών Επαγγελματικών Σχολών (ΤΕΣ) και Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων (ΤΕΛ), των Ηλεκτρολόγων. 
Με το υπ αριθμό πρωτ. Ε/21646/17-9-1999 έγγραφο του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) και με δημοσίευση του νόμου Ν. 2640/98 (Φ.Ε.Κ. Α΄/206/3-9-98) καταργήθηκαν οι ΤΕΣ και τα ΤΕΛ και αντικαταστάθηκαν από τα ΤΕΕ.
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση: 81646/Δ4 τα ΤΕΕ αντικαταστάθηκαν από τα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ…

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι στους αποφοίτους του Ηλεκτρολογικού τομέα των ΕΠΑΛ θα χορηγούνται Αδειες Ασκήσεως Επαγγέλματος σύμφωνα με το ίδιο Π.Δ. 41/88 και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις όπως αυτό ορίζει.

Σύμφωνα λοιπόν με το Π.Δ. 41/88 οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ του Ηλεκτρολογικού τομέα της ειδικότητας “Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων” χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς εξετάσεις, αποκτούν τις παρακάτω Αδειες Ηλεκτροτεχνίτη από το Υπουργείο Βιομηχανίας Έρευνας και Τεχνολογίας :

Αδειες Ηλεκτροτεχνίτη:

  1. Ειδικότητας Φωτισμού
  2. Ειδικότητας Κίνησης
  3. Ειδικότητας Ανελκυστήρων, με συμπλήρωση του 20ου έτους της ηλικίας τους
  4. Ειδικότητας Υποσταθμών Εναέριων και Υπόγειων Δικτύων.
  • Οι παραπάνω άδειες δεν δίνουν το δικαίωμα αυτοτελούς εργασίας. Είναι οι πρώτες άδειες που παρέχουν απλώς το δικαίωμα να δουλέψει κάποιος σαν ειδικευμένος τεχνίτης υπό την εποπτεία και ευθύνη αδειούχου εγκαταστάτη.
  • Μετά από τις παραπάνω άδειες και συμπληρώνοντας προϋπηρεσία μόνο 18 μήνες, δηλαδή  450 Ημερομίσθια (επαληθεύεται με τα ένσημα του ΙΚΑ) σε μία ή περισσότερες ηλεκτρολογικές ειδικότητες των κατεχόμενων αδειών τεχνίτη, μπορεί πλέον να πάρει τις πρώτες Αδειες Ασκήσεως Επαγγέλματος «Ηλεκτρολόγων Εγκαταστάσεων Κτιρίων» ισχύος 25 KW.

    (Η απαιτούμενη προϋπηρεσία μπορεί να αποκτηθεί πριν ή και μετά τη λήψη του πτυχίου ΕΠΑΛ και τα ένσημα να έχουν περαστεί μετά το 15° έτος τις ηλικίας τους).

  • Η Αδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος για τους Ηλεκτρολόγους Εγκαταστάσεων Κτιρίων είναι αναγνωρισμένη και από την ΔΕΗ.
    (Σημειωτέον ότι η ΔΕΗ επιβάλλει για την ηλεκτροδότηση κάθε ακινήτου υπογραφή και θεώρηση από τον τοπικό σύλλογο των Ηλεκτρολόγων).
  • Οι Αδειούχοι Ηλεκτρολόγοι μπορούν να δουλέψουν σε δική τους επιχείρηση, σαν ελεύθεροι επαγγελματίες ή σε ξένη επιχείρηση, στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα και να είναι υπεύθυνοι για μελέτες, κατασκευές, συντήρηση, επισκευή και έλεγχο της εγκατεστημένης ισχύος ενός κτιρίου που έχουν την δυνατότητα να επιβλέπουν.
  • Μπορούν να εγγραφούν σε τοπικούς συλλόγους Ηλεκτρολόγων, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν μέρισμα επί του συνόλου των Ηλεκτροδοτήσεων που έχουν θεωρηθεί εκ μέρους τους για την ΔΕΗ.
  • Οι Ηλεκτρολόγοι μπορούν να αποκτήσουν σταδιακά και μεγαλύτερες Αδειες, που μπορούν να φτάσουν τα 40, 75, 100 KW, με την πάροδο του χρόνου και με την συνεχή εργασία στον συγκεκριμένο τομέα.