Δελτίο Τύπου – Leonardo Da Vinci – Περιόδου 2010 – 11

Επέστρεψε το Σάββατο 19-03-2011 από την πόλη Rende (Cosenza), της Ιταλίας, η αποστολή του 1ου ΕΠΑ.Λ. Πρέβεζας μετά την υλοποίηση του σχεδίου με αριθμό φακέλου: 2010-1-GR1-LEO 01-03829 και τίτλο «Ανάπτυξη και διαχείριση επικοινωνιακών συστημάτων και δικτύων» στα πλαίσια του προγράμματος Leonardo da Vinci.

Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να ενημερώσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα, τους φορείς και το κοινό του νομού μας και της περιφέρειας Ηπείρου για τη δραστηριότητα αυτή του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) Πρέβεζας.

Για το σχολικό έτος 2010-11 μετά από αιτήσεις της σχολικής μας μονάδας, στο (Ι.Κ.Υ.) Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, Εθνική μονάδα συντονισμού του προγράμματος Leonardo da Vinci, εγκρίθηκαν στη δράση Ατομική κινητικότητα (Mobility), Διεθνικές τοποθετήσεις σε επιχειρήσεις ή ιδρύματα κατάρτισης για εκπαιδευόμενους σε Προγράμματα Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (IVT), του προγράμματος LLP ? LdV, δυο προτάσεις μας.

Η πρώτη πρόταση:  

  •  Αριθμός φακέλου: 2010-1-GR1-LEO 01-03926
  •  Τίτλος σχεδίου: «Ανάπτυξη εφαρμογών Διαδικτύου και Επιχειρησιακών εφαρμογών στο Διαδίκτυο (E – commerce)»
  •  Ημερομηνίες τοποθέτησης: 17-10-2010 έως 06-11-2010 (διάρκεια 3 εβδομάδες)
  •  Χώρα υποδοχής: Ισπανία
  •  Φορέας υποδοχής: Commerce & Resources Mos Ponteareas (Pontevedra) ES ? SPAIN
  •  Αριθμός συμμετεχόντων:          20
  •  Αριθμός συνοδών: 2

Υλοποιήθηκε με επιτυχία στην πόλη Vigo Mos Ponteareas (Pontevedra) της Ισπανίας από 17-10-2010 έως 06-11-2010.

Στο Σχέδιο συμμετείχαν 20 Μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Πρέβεζας οι οποίοι παρακολουθούν τους τομείς Οικονομίας ? Διοίκησης, Πληροφορικής, Ηλεκτρονικής, Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Οχημάτων και Υγείας – Πρόνοιας και 2 συνοδοί. Βασικός σκοπός του σχεδίου ήταν η εκπαίδευση και εξειδίκευση στις δικτυακές τεχνολογίες και εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου, με έμφαση στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και διαχείριση προηγμένων δικτυακών εφαρμογών και στην κατανόηση των θεσμικών και τεχνολογικών διαδικασιών, προκειμένου να διαθέτουν μετά το τέλος της κατάρτισης τις απαραίτητες γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες που απαιτούνται στο σύγχρονο ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον για να διαδραματίσουν σημαντικό πρωταγωνιστικό, ρόλο.

Μετά την υλοποίηση του προγράμματος οι συμμετέχοντες έχουν εφοδιαστεί με επίκαιρες ειδικές γνώσεις που ενισχύουν και αναβαθμίζουν τα επαγγελματικά προσόντα τους, με άμεσο αποτέλεσμα την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας τους στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, την ενδυνάμωση και τη βελτίωση της δυνατότητας επαγγελματικής τους εξέλιξης σαν αποτέλεσμα των γνώσεων και δεξιοτήτων που απόκτησαν στο πρόγραμμα κατάρτισης που συμμετείχαν.

Παράλληλα, το σχέδιο επιδίωξε την ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, ώστε να κατανοήσουν την ανάγκη της δια βίου εκπαίδευσης και προσωπικής ανάπτυξης, αξιοποιώντας τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών στην εργασίας τους σε καθημερινή βάση.

Οι Γενικοί Στόχοι του σχεδίου ήταν:

? Η βελτίωση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων των ανθρώπων, ειδικά των νέων, που παρακολουθούν αρχική επαγγελματική κατάρτιση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών ώστε να γνωρίσουν σε επαγγελματικό επίπεδο τη φύση, το περιβάλλον, τις δυνατότητες και προοπτικές του Internet.

? Η εξοικείωση των συμμετεχόντων με ένα σφαιρικό πλαίσιο σκέψης και νοοτροπίας όσον αφορά το ecommerce για συνεχή ανανέωση και διατήρηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μιας επιχείρησης, καθώς και να αναπτύξουν στάσεις και συμπεριφορές ομαδικής εργασίας και συνεργασίας στο πλαίσιο της υλοποίησης έργων ανάπτυξης εφαρμογών διαδικτύου. 

? Η ανάπτυξη επαγγελματικού προφίλ σε θέματα Ηλεκτρονικού Εμπορίου αναμένεται να προσδώσει σημαντικές προοπτικές απασχόλησης στους απόφοιτους του προγράμματος κατάρτισης, αφού οι γνώσεις και δεξιότητες που απόκτησαν είναι ποικίλες, ιδιαίτερα ανταγωνιστικές και επίκαιρες. 

? Η δημιουργία στην περιοχή μας ενός πυρήνα ειδικών ικανών να απασχοληθούν σε εταιρίες ανάπτυξης εφαρμογών ecommerce ή να αναπτύξουν την δική τους επαγγελματική δραστηριότητα στον χώρο αυτό.

? Να βοηθήσει τους καταρτιζόμενους να κατανοήσουν τους τρόπους εφαρμογής του ηλεκτρονικού εμπορίου με την χρήση των νέων τεχνολογιών και τις ιδιαίτερες τεχνολογικές πλατφόρμες (από άποψη υλικού και λογισμικού) που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη των διαφόρων κατηγοριών ηλεκτρονικού εμπορίου, τις δυνατότητες και περιορισμούς τους.

? Να προωθήσει την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου ενισχύοντας έτσι την προσβασιμότητα στην κοινωνία των πληροφοριών που δημιουργείται γύρω μας.

? Να προωθήσει την ανάπτυξη εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου προς όφελος τόσο των συμμετεχόντων στο παρών πρόγραμμα όσο και της τοπικής κοινωνίας που θα επωφεληθεί από την δημιουργία ειδικών ικανών να αναπτύσσουν και να υλοποιούν εφαρμογές της μορφής αυτής, κάτι που αποτελεί αναγκαιότητα για την περιοχή.

? Η ποιοτική αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός των προγραμμάτων κατάρτισης με τα δεδομένα των σύγχρονων αναγκών στην οικονομία και στην κοινωνία και η προώθηση και ενίσχυση της συμβολής της επαγγελματικής κατάρτισης στη διαδικασία της καινοτομίας.

? Η προώθηση της δια βίου εκπαίδευσης, η οποία έχει ουσιαστική σημασία για την ικανότητα των νέων και όχι μόνο, να προσαρμόζονται στις αλλαγές του εργασιακού περιβάλλοντος, οι οποίες ήδη είναι μεγάλες και προβλέπεται να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες στα αμέσως επόμενα χρόνια.

? Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο πλαίσιο αυτό στην ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των ιδρυμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, και των επιχειρήσεων.

Πρόγραμμα κατάρτισης / εργασίας για την τοποθέτηση.

1η ημέρα:

Έναρξη προγράμματος – Εισαγωγή στο διαδίκτυο

2η ημέρα:

Παρουσίαση ανάλυση και εξοικείωση ?ε βασικές έννοιες δικτύων

Αρχιτεκτονική βασικών φυσικών και λογικών τοπολογιών δικτύων

Η έννοια του εξυπηρετητή και του πελάτη (serνer-clίent) και τα πρωτόκολλα επικοινωνίας

3η ημέρα:

Ασφάλεια επικοινωνιών, δεδομένων και συναλλαγών στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Παραγγελίες, συναλλαγές και ασφάλεια

4η ημέρα:

Κρυπτογραφία, Πρωτόκολλο SSL-SET, Άλλα πρωτόκολλα για ασφαλείς δοσοληψίες

5η ημέρα:

Τι είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο, Ιστορική αναδρομή-κατηγορίες

Αξιολόγηση εβδομάδας.

6η ημέρα:

Virtual Mall, Σημερινή κατάσταση του ηλεκτρονικού εμπορίου-εμπόδια, Οφέλη-Υποδομή

7η ημέρα:

Profiling και διαφήμιση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ΕDΙ και ΧΜL, Β2Β, VΡΝ, B2C

8η ημέρα:

Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος, Βασικές αρχές των πληροφοριακών συστημάτων

Κύκλος ανάπτυξης εφαρμογής

9η ημέρα:

Sun JavaScript, Εισαγωγή, βήμα- βήμα: Δημιουργία καλαθιού αγορών ?ε χρήση JavaScript και την καθοδήγηση και βοήθεια του εκπαιδευτή .

10η ημέρα:

Βάσεις δεδομένων και SQL, Ορισμός και περιγραφή βάσεων δεδομένων και των RDBMS, Σύντομη περιγραφή της SQL, Χρησιμότητα βάσεων δεδομένων σε εφαρμογές διαδικτύου και ιδιαίτερα σε εφαρμογές ηλεκτρονικού επιχειρείν.

Αξιολόγηση εβδομάδας (συνέντευξη ? συμπλήρωση ερωτηματολογίου).

11η ημέρα:

ΧΜL, Ανάγκη για τη δημιουργία της ΧΜL, Σχέση ΧΜL, ΧΗΤΜL και ΗΤΜL

12η ημέρα:

Επεξήγηση και περιγραφή της γλώσσας, Σύντομη περιγραφή και επεξήγηση της σύνταξης της ΗΤΜL, Σύνταξη ΧΜL, Επέκταση της ΧΜL και βάσεις δεδομένων, Document Object ModeI (DΟΜ).

XQuery και εφαρμογές διαδικτύου δυναμικού περιεχομένου, ΧΜL, WAP και ηλεκτρονικό εμπόριο

13η ημέρα:

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών δυναμικού περιεχομένου

Σύγκριση δυναμικής παρουσίασης και δυναμικής δημιουργίας περιεχομένου

Τρόπος διαχείρισης δεδομένων

Πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις

14η ημέρα:

CRM (Customer relation management)

Πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις

15η ημέρα:

CRM, Σύγχρονες εφαρμογές CRM & ECRM

Πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις

Τελική αξιολόγηση προγράμματος, εκπαιδευτών, συνοδών, συμμετεχόντων. Απονομή Certificates στους συμμετέχοντες.

Πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων

Ο ελεύθερος χρόνος αξιοποιήθηκε με επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, επισκέψεις σε σύγχρονα εμπορικά κέντρα και σε χώρους αναψυχής και διασκέδασης των νέων.

Κατά την υλοποίηση της ροής του σχεδίου με χωρά υποδοχής την Ισπανία πραγματοποιήθηκε το πρώτο ενδιάμεσο σαββατοκύριακο επίσκεψη στη Βαρκελώνη όπου είδαμε τα πιο αξιόλογα έργα του αρχιτέκτονα Gaudi, την εκκλησία Σαγράδα Φαμίλια (Αγία Οικογένεια) και την Μητρόπολη, τον λόφο Μόντζουικ, το Ολυμπιακό χωριό και το Ολυμπιακό Στάδιο. Επίσκεψη στο πάρκο Γκουέλ, που φέρει  την υπογραφή του αρχιτέκτονα Gaudi, επίσκεψη στο Ισπανικό χωριό με τα γραφικά σοκάκια. Επίσκεψη σε Μουσεία, εκθέσεις μοντέρνας τέχνης, τεχνολογικά ινστιτούτα. Πολιτιστικούς και χώρους και δρώμενα. Επίσης έγινε παρακολούθηση ποδοσφαιρικού αγώνα από όσους συμμετέχοντες το επιθυμούσαν.

Το δεύτερο ενδιάμεσο σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Μαδρίτη όπου επισπευτήκαμε το Παλάθιο Ρεάλ, το μουσείο Πράδο, το κέντρο τέχνης βασίλισσα Σοφία, το μουσείο Τυσέν Μπορνεμιτζά, το εθνικό αρχαιολογικό μουσείο, τη βιβλιοθήκη, τη συνέλευση των βουλευτών, τη πουέρτα ντε Αλκάλα και το σταθμό Ατότσα.

Η δεύτερη πρόταση περιλαμβάνει 2 ροές:

  •  Αριθμός φακέλου: 2010-1-GR1-LEO 01-03829
  •  Τίτλος σχεδίου: «Ανάπτυξη και διαχείριση επικοινωνιακών συστημάτων και δικτύων»

1η ροή

  •  Ημερομηνίες τοποθέτησης: 28-11-2010 έως 18-12-2010 (διάρκεια 3 εβδομάδες)
  •  Χώρα υποδοχής: Γερμανία
  •  Φορέας υποδοχής: ALFATRAINING – BILDUNGSZENTRUM, Kriegsstrasse 100, 76133 Karlsruhe, DE  
  •  Αριθμός συμμετεχόντων:       18
  •  Αριθμός συνοδών:       3

Υλοποιήθηκε με επιτυχία στην πόλη Karlsruhe της Γερμανίας από 28-11-2010 έως 18-12-2010.

2η ροη

  •  Ημερομηνίες τοποθέτησης: 27-02-2011 έως 19-03-2011 (διάρκεια 3 εβδομάδες)
  •  Χώρα υποδοχής: Ιταλία
  •  Φορέας υποδοχής: Euroform rfs, Piazza della Liderta 40, 87036, IT (Italy) 
  •  Αριθμός συμμετεχόντων:       18
  •  Αριθμός συνοδών:       3

Υλοποιήθηκε με επιτυχία στην πόλη Rende (Cosenza) της Ιταλίας από 27-02-2011 έως 19-03-2011.

Στο σχέδιο συμμετείχαν 36 Μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Πρέβεζας οι οποίοι παρακολουθούν τους τομείς και τις ειδικότητες που λειτουργούν στη σχολική μονάδα συνοδευόμενοι από 6 καθηγητές.

Το πρόγραμμα κατάρτισης ?Ανάπτυξη και διαχείριση επικοινωνιακών συστημάτων και δικτύων? παρέχει στον συμμετέχοντα γνώσεις που αφορούν το διαδίκτυο, την ασφάλεια που πρέπει να παρέχεται στο δίκτυο αλλά και τη χρήση πολλών λειτουργικών συστημάτων. Τα λειτουργικά συστήματα είναι τα προγράμματα που μετατρέπουν έναν υπολογιστή από απλό κουτί σε ένα χρήσιμο και απαραίτητο εργαλείο για κάθε επιχείρηση. Συνεπώς, η γνώση όσο γίνεται περισσότερων λειτουργικών συστημάτων καθιστά έναν νέο απαραίτητο στέλεχος μιας εταιρείας, καθώς οι ανάγκες της σύγχρονης αγοράς προϋποθέτουν τη χρήση πολλών λειτουργικών, ανάλογα με την εργασία που πρέπει να γίνεται κάθε φορά, στους διαφορετικούς τομείς της οικονομίας. Ο συμμετέχων σε συνδυασμό με τις γνώσεις που του προσφέρει το πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιήσει και την εργασιακή του εμπειρία ώστε να σημειώσει αξιόλογη πρόοδο σε κάθε εργασιακό περιβάλλον.

Οι Γενικοί Στόχοι του σχεδίου ήταν: 

Γενικός στόχος του σχεδίου ήταν η εξοικείωση των συμμετεχόντων στις βασικές αρχές του επιχειρηματικού – τεχνολογικού περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί μέσω των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, η απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων στην Ανάπτυξη και διαχείριση επικοινωνιακών συστημάτων και δικτύων για την κάλυψη των αναγκών μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού.

Επίσης επετεύχθησαν οι ειδικοί εκπαιδευτικών στόχων:

– Κατανόηση από τους συμμετέχοντες των θεωρητικών μοντέλων και προετοιμασία στην Ανάπτυξη και διαχείριση επικοινωνιακών συστημάτων και δικτύων ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τις νέας οικονομίας.

– Απόκτηση από τους συμμετέχοντες ικανοτήτων και πρακτικών δεξιοτήτων και κατανόηση του νέου αυτοματοποιημένου και μηχανογραφημένου τρόπου λειτουργίας μιας σύγχρονης επιχείρησης.

– Η μετάδοση στους συμμετέχοντες εξειδικευμένων δεξιοτήτων διαχείρισης επιχειρησιακών εφαρμογών Πληροφορικής και απόκτηση ικανοτήτων και δεξιοτήτων στην αξιοποίηση εφαρμογών λογισμικού για τη λειτουργία και οργάνωση μιας σύγχρονης και ανταγωνιστικής επιχείρησης.

Πρόγραμμα κατάρτισης / εργασίας για την τοποθέτηση. 

– Το εκπαιδευτικό περιεχόμενο του προγράμματος κατάρτισης σχεδιάστηκε με κριτήριο τις θεωρητικές γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας νέος για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η αρχή ότι τα εργαλεία της Πληροφορικής πρέπει να χρησιμοποιούνται για να στηρίζουν και να υποβοηθούν το έργο του συμμετέχοντα.

– Η διδασκαλία και ή προσαρμογή του καταλληλότερου εκπαιδευτικού περιεχομένου, που ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα του συμμετέχοντα, αλλά και στις ανάγκες της αγοράς εργασίας για εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες.

– Η επιλογή εκπαιδευτών με άρτια επιστημονική κατάρτιση από τον υπεύθυνο των Φορέων υποδοχής, οι οποίοι παράλληλα διαθέτουν αξιόλογη εμπειρία και τεχνογνωσία στην Πληροφορική.

– Η επιλογή ειδικευμένων στο αντικείμενο επιχειρήσεων για τις επισκέψεις.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στην Γερμανία για 18 άτομα και 3 συνοδούς και στην Ιταλία για 18 άτομα και 3 συνοδούς σύμφωνα με το παρακάτω χρονοδιάγραμμα για κάθε ροή και κάθε εβδομάδα κατάρτισης.

1η εβδομάδα:

Παρουσίαση ανάλυση και εξοικείωση ?ε βασικές έννοιες δικτύων

Αρχιτεκτονική βασικών φυσικών και λογικών τοπολογιών δικτύων,

Ασφάλεια επικοινωνιών / δεδομένων

Εισαγωγή στην ασφάλεια επικοινωνιών/διδομένων

Υποδομή δημοσίου κλειδιού (ΡΚΙ), ανεξάρτητοι φορείς πιστοποίησης και διαχείρισης

Πρωτόκολλα ασφαλούς φύλαξης και ανταλλαγής δεδομένων

Είδη κινδύνων – επιθέσεων 

Πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις 

Αξιολόγηση εβδομάδας (συνέντευξη ? συμπλήρωση ερωτηματολογίου).

2η εβδομάδα

Windows ΝΤ 4,0 Workstation

Επισκόπηση των Windows ΝΤ 4.0 Workstation

Εγκατάσταση και ρύθμιση παραμέτρων

Προσαρμογή και διαχείριση

Διαχείριση ασφάλειας, διαχείριση αρχείων, ομάδων, δικαιωμάτων και αδειών

Αντιμετώπιση συνηθισμένων προβλημάτων

Windows XP/2000 Professional

Επισκόπηση των Windows XP/2000 Professional

Εγκατάσταση και ρύθμιση παραμέτρων

Προσαρμογή και διαχείριση

Διαχείριση ασφαλείας για χρήστες, αρχεία και εκτυπωτές

Αντιμετώπιση συνηθισμένων προβλημάτων

Πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις 

Αξιολόγηση εβδομάδας (συνέντευξη ? συμπλήρωση ερωτηματολογίου).

3η εβδομάδα.

Linux

Επισκόπηση του Linux

Βασικές γνώσεις

Διαχείριση αρχείων και φακέλων

Η επιφάνεια εργασίας Gnome

Ρύθμιση παραμέτρων του Linux

Αντιμετώπιση συνηθισμένων προβλημάτων του Linux

Εισαγωγή στα λειτουργικά συστήματα των διακομιστών δικτύου

Τα βασικά σημεία δικτύων

Κύρια λειτουργικά συστήματα δικτύων

Συνηθισμένοι ρόλοι σε διακομιστές δικτύου

Κοινή χρήση και προστασία πόρων

Πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις

Τελική αξιολόγηση προγράμματος, εκπαιδευτών, συνοδών, συμμετεχόντων. Απονομή Certificates στους συμμετέχοντες.

Κατά την διάρκεια του ελεύθερου χρόνου πραγματοποιήθηκαν, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και τα σαββατοκύριακα εκδρομές στο Βερολίνο και τη Στουτγάρδη για τη ροη προς Γερμάνια και στη Ρώμη και τη Νάπολη για τη ροη προς Ιταλία.

Πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων

Ο ελεύθερος χρόνος αξιοποιήθηκε με επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, επισκέψεις σε σύγχρονα εμπορικά κέντρα και σε χώρους αναψυχής και διασκέδασης των νέων.

Κατά την υλοποίηση της ροής του σχεδίου με χωρά υποδοχής την Γερμανία πραγματοποιήθηκε το πρώτο ενδιάμεσο σαββατοκύριακο επίσκεψη στο Βερολίνο όπου ειδεμή το Deutsches Historisches Museum (DHM), το Μουσείο Pergamon, την Alexander Plats, το μνημείο του Ολοκαυτώματος που αποτίει φόρο τιμής στα Εβραϊκά θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Checkpoint Charlie σημείο που το Ανατολικό Βερολίνο συναντά το Δυτικό και ονομάστηκε έτσι κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου. Το Ολυμπιακό Στάδιο, την Πύλη του Βρανδεμβούργου, το τείχος του Βερολίνου ένα εικονικό σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου, χώριζε την Γερμανία στα 2 για 28 χρόνια, από τότε που ανεγέρθηκε στις 13 Αυγούστου του 1961 μέχρι και την κατεδάφισή του το 1989.

Το δεύτερο ενδιάμεσο σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Στουτγάρδη όπου είδαμε το Bohnenviertel, την παλιά συνοικία των Εβραίων στα σοκάκια της συναντά κανείς γραφικά καφέ και μικρομάγαζα. Ακολουθεί η Marktplatz (Μάρκτπλατς), η πλατεία της αγοράς, όπου βρίσκεται και το δημαρχείο της πόλης. Ο επόμενος σταθμός μας είναι η Markthalle (Μαρκτχάλε), η σκεπαστή αγορά, μία από τις πιο όμορφες του κόσμου. Επίσκεψη στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό (Hauptbahnhof), το πάρκο της πόλης το Schlossgarten (Σλοσγκάρτεν), τον πύργο της τηλεόρασης (Fernsehturm), ύψους 217 μέτρα που είναι το ψηλότερο κτίριο της πόλης. Δίπλα επισπευτήκαμε το υπερσύγχρονο μουσείο της Mercedes. Επίσκεψη στο ζωολογικό – βοτανικό κήπο Wilhelma, κοντά στο σταθμό του Bad Cannstatt.

Κατά την υλοποίηση της ροής του σχεδίου με χωρά υποδοχής την Ιταλία πραγματοποιήθηκε το πρώτο ενδιάμεσο σαββατοκύριακο επίσκεψη στη Ρώμη όπου Επισκεφθήκαμε το Κολοσσαίο, τη Ρωμαϊκή Αγορά (Roman Forum), το Λόφο του Παλατίνο, τα Λουτρά Caracalla, την Αγορά του Τραϊανού, τον Καθεδρικό ναό Ρώμης (μητέρα εκκλησιών όλου του κόσμου). Το Βατικανό, το Castel Sant’ Angelo, το Πάνθεον, το Μουσείο και γκαλερί Borghese, την Fontana di Trevi, τη Piazza Navona, την Piazza Espania, to Palazzo Venezia (μουσείο) τις Κατακόμβες και τη Santa Maria del Popolo.

Το δεύτερο ενδιάμεσο σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Νάπολη όπου επισπευτήκαμε την εκκλησία του Σαν Φραντσέσκο ντι Πάολα, στην πιάτσα Πλεμπισίτο, την Γκαλερία Ουμπέρτο, τους κήπους του Παλάτσο Ρεάλε, τοΚαστέλ Νουόβο, το Θέατρο Σαν Κάρλο, το μουσείο Καποντιμόντε. Έγινε επίσης επίσκεψη και ξενάγηση στην Πομπηία.

Πιστοποίηση

Τα σχέδια, πρόσφεραν στους συμμετέχοντες εξειδικευμένες γνώσεις και είναι ικανοί να προσφέρουν την εργασία τους σε ευρύτερη αγορά. Αποκτήσαν την απαιτούμενη ευελιξία προσαρμογής σε χώρους και χώρες διαφορετικών τεχνολογιών, διαφορετικής σκέψης, διαφορετικών ποιοτικών και πολιτισμικών δεδομένων.

Η πιστοποίηση, εξασφάλιση, και επικύρωση της περιόδου κατάρτισης – εργασίας, έγινε, με την χορήγηση από τον φορέα αποστολής πιστοποιητικού Europass Mobility και στους 56 συμμετέχοντες στα παραπάνω σχεδία, ώστε να μπορούν να αποδεικνύουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα κατάρτισης – εργασίας και να το χρησιμοποιούν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. σαν επιπλέον προσόν κατάρτισης και εργασίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτησή του Europass Κινητικότητα (Mobility) είναι η εκπλήρωση των κριτηρίων ποιότητας, όπως αυτά έχουν τεθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και κυρίως το γεγονός ότι η μάθηση πραγματοποιείται σε εκπαιδευτικό ή επαγγελματικό περιβάλλον (μαθησιακή εμπειρία).

Με την απόφαση αριθ. 2241/2004/ΕΚ/15-12-2004 του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου η οποία καταργεί την απόφαση 1999/51/EΚ, το Euro pass ? Mobility, συνιστά ένα ενιαίο πιστοποιητικό επαγγελματικών προσόντων τα οποία αποκτήθηκαν στο εξωτερικό, σε κάθε περίοδο επαγγελματικής κατάρτισης. Αυτό το ενιαίο πιστοποιητικό έχει καθολική ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε και αποτελεί προσωπικό έγγραφο για κάθε συμμετέχοντα, που ολοκληρώνει την κατάρτισή του σε οποιοδήποτε φορέα του ιδιωτικού ή δημόσιου.

Φορέας οργάνωσης και πιστοποίησης της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης στην Ελλάδα ήταν ο Ο.Ε.Ε.Κ, μέχρι το τέλος του 2010. Στο πλαίσιο αυτό ο Ο.Ε.Ε.Κ εκδίδει, εγκρίνει, παρακολουθεί και βεβαιώνει όλη τη διακίνηση των Europass Mobility, τα οποία αφορούν την Αρχική Επαγγελματική Εκπαίδευση μέσω του Εθνικού κέντρου Europass Mobility. Η διαδικασία συμπλήρωσης του εγγράφου γίνεται ηλεκτρονικά από τους εμπλεκόμενους φορείς (αποστολής και υποδοχής) και το Εθνικό Κέντρο Europass. Το έγγραφο συμπληρώνεται σε δύο γλώσσες, στα ελληνικά και στα αγγλικά. Πριν παραδοθεί στο δικαιούχο, σφραγίζεται και υπογράφεται από το Εθνικό Κέντρο Europass και τους φορείς αποστολής και υποδοχής.

Επίσης βεβαιώσεις κατάρτισης εργασίας χορήγησαν στους συμμετέχοντες οι φορείς υποδοχής και οι οποίες αναγράφουν τις ενότητες του συγκεκριμένου προγράμματος σύμφωνα με τις προγραμματικές δεσμεύσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ φορέα αποστολής και υποδοχής.


Φορείς Υποδοχείς

ΙΣΠΑΝΙΑ – Commerce & Resources 

This organization is specialised in the development of new e-learning products related to training. The main aim is to design and implement different types of European programmes in the area of Training and Employment. C&R collaborates with different organizations from different countries in the European Union, mainly training organizations, enterprises.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ – Alfatraining ? bildungszentrum

Alfatraining is a training institute for further professional training in Germany situated in the city centre of Karlsruhe with further locations in Frankfurt, Mannheim, Stuttgart, Saarbrucken and Mainz. In collaboration with the German labour-office alfatraining organizes full-time vocational training courses on a high level. We also offer short-term trainings for companies and individual persons. Our staffs have got many years experience with Leonardo da Vinci Mobility Placement Programmes with partner organisations from Romania, Greece, Bulgaria, Italy, Poland, Latvia, Spain and Turkey. We are open to partners from all over Europe.

As a “hosting organisation” alfatraining cooperates with schools, vocational training institutes, colleges, universities and school inspectorates and offer mobility programmes for students and trainees (VET) as well as advanced training programmes for staff members and school inspectors (VETPRO).

Alfatraining receives groups and organises the whole stay:

? Practical training/lessons in a chosen

subject

? Language training and cultural preparation

? Guided company visits

? Cultural activities 

? Full board accommodation

? Local transportation 

 

ΙΤΑΛΙΑ – Euroform rfs 

Euroform RFS has been operating in the vocational guidance and training field since 1996, with the main goal of working as channelling vehicle between the labour market’s supply and demand, by:

– Providing better understanding of the European labour market dynamics,

– Increasing opportunities to enhance knowledge and competencies, and

– Working actively to foster a better integration of the labour forces.

The Association is a Training Agency officially accredited by the Government of the Calabria Region. Its main activities focus on vocational & continuous training, adult education and youth guidance, turning particular attention to international mobility by implementing placement programs for students, young workers and post-graduates, and exchange programs for education experts and teachers.

Our areas of expertise encompass a wide range of disciplines, and since 1998, the organization have implemented numerous successful placement and exchange projects in the framework of the European program Leonardo da Vinci: every year it offers the possibility to gain work experience in other European countries to over 300 youngsters (see the annex No.1).

Euroform RFS also acts as hosting organisation in placement and exchange projects for youngsters and professionals. Euroform RFS’s activities and projects are planned and implemented thank to the active participation of an international network of organizations from Germany, France, Spain, UK, Ireland, Belgium, Lithuania, Latvia, Slovakia, Czech Republic, Portugal, Australia and Canada. Moreover, Euroform RFS acts as hosting agency for European volunteers in the ambit of the European program’s YOUTH (EVS).

Οι δαπάνες μετακίνησης και διαβίωσης (διαμονή-διατροφή και οι εσωτερικές μετακινήσεις) των συμμετεχόντων στα παραπάνω σχέδια καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τη μεριά μας έγινε ότι ήταν δυνατό για την καλύτερη κατανομή και αξιοποίηση αυτής της επιχορήγησης. Έτσι οι μετακινήσεις μας ήταν προσιτές και εύκολες αφού σε όλα τα σχέδια που υλοποιήσαμε χρησιμοποιήσαμε Τουριστικό Λεωφορείο σε άριστη κατάσταση και τελευταίας τεχνολογίας για ολόκληρο το διάστημα παραμονής μας στο εξωτερικό. Τα ξενοδοχεία όπου διέμεναν οι αποστολές μας ήταν τουλάχιστον 4 αστέρων ενώ η διατροφή μας αποτελείτο από τοπικά ποιοτικά φαγητά και γίνονταν κυρίως στα εστιατόρια των ξενοδοχείων όπου διέμεναν οι αποστολές μας.

Για να ολοκληρωθεί με επιτυχία μια τέτοια προσπάθεια με τόσες μετακινήσεις, διανυκτερεύσεις, παρουσιάσεις, πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις, πολιτιστικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, εκθέσεις, επισκέψεις σε εμπορικά κέντρα και πολλές άλλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες χρειάστηκε να εργασθούν και να προσφέρουν πάρα πολλοί άνθρωποι άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο.

Αυτούς τους ανθρώπους θέλω να ευχαριστήσω στο σημείο αυτό αρχίζοντας από την πρώην διευθύντρια του 1ου ΕΠΑ.Λ. Πρέβεζας κυρία Πολίτη Κωνσταντίνα διότι με σημαντικές και συντονισμένες προσπάθειες οι προτάσεις που αυτή υπέβαλε το Φεβρουάριο του 2010 εγκρίθηκαν και υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τα παραπάνω.

Να ευχαριστήσω επίσης τον κύριο Αθανασόπουλο Φώτιο διευθυντή ευρωπαϊκών προγραμμάτων και διεθνών υποτροφιών, του (Ι.Κ.Υ.) Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, Εθνικής μονάδας συντονισμού του προγράμματος Leonardo da Vinci. Την κύρια Νικητάκη Μαρία προϊσταμένη του τμήματος προγραμμάτων ευρωπαϊκής ένωσης, του (Ι.Κ.Υ.) Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Τις κυρίες Θάλεια Δημητρακά, Γιώτα Καλομοίρη και Αλεξάνδρα Μπάκα καθώς και το προσωπικό του Ι.Κ.Υ που ασχολείται με το πρόγραμμα LdV, για την αμέριστη συμπαράσταση τους και την άριστη διευθέτηση όλων των θεμάτων από την έγκριση μέχρι και την αποπληρωμή των σχεδίων. Το συνάδελφο Γιώργο Αγγελάκη στο Ι.Κ.Υ. που διαχειρίζεται το εργαλείο της Ε.Ε. rap4Leo όπου καταχωρούνται ηλεκτρονικά οι απόψεις των συμμετεχόντων μετά την ολοκλήρωσή κάποιου προγράμματος LdV.

Για την τελευταία και πιο σημαντική φάση υλοποίησης ενός προγράμματος LdV τη μετακίνηση των συμμετεχόντων και συνοδών στο εξωτερικό χρειάζεται απόφαση μετακίνησης. Ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε την κυρία Φιλιώ Νόκα-Ζαράχη Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου για την απρόσκοπτη συνεισφορά, την ευαισθησία και την ευρύτητα πνεύματος όσον αφόρα στο θεσμό της υλοποίησης τέτοιου είδους προγραμμάτων, που προωθούν, εκτός των άλλων, την πολιτισμική πολυφωνία των μαθητών και τη σωματοποίηση τους στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο διηνεκές του αύριο. Παράλληλα για το ίδιο θέμα να ευχαριστήσουμε τον προϊστάμενο Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νομού Πρεβέζης κύριο Καρβέλα Σπύρο και τον καλό συνάδελφο Ντόκα Κωνσταντίνο στην περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηπείρου.

Να ευχαριστήσω επίσης όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν καθώς και τους συνοδούς καθηγητές οι οποίοι σε καιρούς δύσκολους και χωρίς καμία επιπλέον αμοιβή συμμετείχαν ενεργά και ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα παραπάνω σχέδια.

Τέλος να ευχαριστήσω τη Συνάδελφο κ. Βαγγελάκη Κωνσταντίνα, υπεύθυνη ευρωπαϊκών προγραμμάτων του 1ου ΕΠΑ.Λ. Πρέβεζας για τις ενέργειες της σε επίπεδο γραμματειακής υποστήριξης των προγραμμάτων, και για τις εργασίες της σε σχέση με την έκδοση για τους συμμετέχοντες του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού Europass mobility, από το Εθνικό Κέντρο Europass mobility.

Επίσης το σύλλογο καθηγητών του 1ου ΕΠΑ.Λ. Πρέβεζας για την αμέριστη συμπαράστασή του  στην υλοποίηση των παραπάνω σχεδίων.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο επίσης ότι το 1ο ΕΠΑ.Λ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ κατέχει και διαθέτει τεράστια τεχνογνωσία στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Αυτή η τεχνογνωσία είναι κτήμα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Έτσι όποιος συνάδελφος επιθυμεί να ασχοληθεί με το παραπάνω ή με παρόμοια προγράμματα μπορεί να έχει πρόσβαση και να αναζητά πληροφορίες τόσο από τα ηλεκτρονικά αρχεία μας όσο και από το διευθυντή τους, καθηγητές ή και τους μαθητές μας που τα διαχειρίζονται. Οι πόρτες μας είναι και θα είναι πάντα ανοιχτές.

Προς το τέλος της σχολικής χρονιάς στις εγκαταστάσεις τις σχολικής μας μονάδας θα πραγματοποιηθεί ημερίδα διάδοσης αποτελεσμάτων για τα παραπάνω σχεδία που υλοποίησε το σχολείο μας. Για την ημερίδα έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον να υπάρξει τηλεοπτική κάλυψη και συνεντεύξεις των συμμετεχόντων από την κρατική τηλεόραση καθώς και τοπικά και περιφερειακά κανάλια.

Επίσης έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να παραβρίσκονται οι πρόεδροι, οι διευθυντές και υπεύθυνοι Ευρωπαϊκών προγραμμάτων των φορέων υποδοχής μας στο εξωτερικό.

Με επόμενο σημείωμα μας θα είστε όλοι προσκεκλημένοι.

Ο Διευθυντής

του 1ου ΕΠΑ.Λ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Τριάντος Νίκος