Leonardo Da Vinci – Γενικές Πληροφορίες

Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος Leonardo da Vinci, το οποίο- ως τομεακό πρόγραμμα του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος Δια βίου Μάθηση- καλείται να συνεισφέρει στην ανάδειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πλέον ανταγωνιστική οικονομία της γνώσης εστιάζοντας στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ατόμων που εισέρχονται ή είναι ήδη ενταγμένοι στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας και στην βελτίωση των συστημάτων και των πρακτικών που εφαρμόζονται στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

To πρόγραμμα Leonardo da Vinci απευθύνεται στις ανάγκες διδασκαλίας και μάθησης όλων όσων δραστηριοποιούνται στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, εκτός της τριτοβάθμιας, καθώς και στις ανάγκες των ιδρυμάτων και των οργανισμών που παρέχουν ή διευκολύνουν ανάλογη εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί στόχοι του προγράμματος Leonardo da Vinci είναι:

α) η υποστήριξη των συμμετεχόντων σε δραστηριότητες κατάρτισης και συνεχούς κατάρτισης για την απόκτηση και τη χρήση γνώσεων, δεξιοτήτων και προσόντων που διευκολύνουν την προσωπική εξέλιξη, την απασχολησιμότητα και τη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας?

β) η υποστήριξη ποιοτικών βελτιώσεων και καινοτομιών στα συστήματα, στα ιδρύματα και στις πρακτικές της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης?

γ) η ενίσχυση της ελκυστικότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και της κινητικότητας για τους εργοδότες και τους ιδιώτες και η διευκόλυνση της κινητικότητας των μαθητευομένων.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα,  Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Δημοκρατία της Σλοβακίας, Φινλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο), οι 3 χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) και η Τουρκία.

Το Πρόγραμμα Leonardo da Vinci περιλαμβάνει: α) κεντρικές δράσεις, για τις οποίες η επιλογή των αιτήσεων και η διαχείριση των εγκεκριμένων σχεδίων  γίνεται από την Education, Audiovisual & Culture Executive Agency της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και β) αποκεντρωμένες δράσεις, για τις οποίες η επιλογή των αιτήσεων και η διοικητική και οικονομική διαχείριση γίνεται από τις αρμόδιες Εθνικές Μονάδες κάθε χώρας.
 

ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ LEONARDO DA VINCI 

Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στη διαδικτυακή τοποθεσία του Εκτελεστικού Φορέα Εκπαίδευσης και Πολιτισμού  :  http://eacea.ec.europa.eu/index.htm

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ LEONARDO DA VINCI
  • Aτομική κινητικότητα (Mobility) 
  •  Εταιρικές σχέσεις (Partnerships) Leonardo da Vinci
  •  Πολυμερή σχέδια Leonardo da Vinci: Μεταφορά καινοτομίας 
  •  Προπαρασκευαστικές Επισκέψεις 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ευρωπαϊκές και εθνικές προτεραιότητες, τις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων, τα κριτήρια επιλογής και τους κανόνες επιχορήγησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβουλεύονται την Γενική και την εθνική  Πρόσκληση Yποβολής Προτάσεων και τον Οδηγό για τους Αιτούντες .

Τα κείμενα αυτά είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Ι.Κ.Υ-Ελληνική Εθνική Μονάδα για το πρόγραμμα Δια βίου Μάθηση στην ακόλουθη διαδρομή www.iky.gr/socrates/announcement ενώ τα έντυπα των αιτήσεων διατίθενται στον ιστοχώρο www.iky.gr/socrates/index.html