Leonardo – ΕΠΑΛ Πρέβεζας – 2010-11 – Ισπανία

  • Αριθμός φακέλου: 2010-1-GR1-LEO 01-03926
  • Τίτλος σχεδίου: «Ανάπτυξη εφαρμογών Διαδικτύου και Επιχειρησιακών εφαρμογών στο Διαδίκτυο (E – commerce)»
  • Ημερομηνίες τοποθέτησης: 17-10-2010 έως 06-11-2010 (διάρκεια 3 εβδομάδες)
  • Χώρα υποδοχής: Ισπανία
  • Φορέας υποδοχής: Commerce & Resources Mos Ponteareas (Pontevedra) ES ? SPAIN
  • Αριθμός συμμετεχόντων:  20
  • Αριθμός συνοδών: 2

Υλοποιήθηκε με επιτυχία στην πόλη Mos Ponteareas (Pontevedra) της Ισπανίας από 17-10-2010 έως 06-11-2010.

Στο Σχέδιο συμμετείχαν 20 Μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Πρέβεζας οι οποίοι παρακολουθούν τους τομείς Οικονομίας ? Διοίκησης, Πληροφορικής, Ηλεκτρονικής, Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Οχημάτων και Υγείας – Πρόνοιας και 2 συνοδοί. Βασικός σκοπός του σχεδίου ήταν η εκπαίδευση και εξειδίκευση στις δικτυακές τεχνολογίες και εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου, με έμφαση στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και διαχείριση προηγμένων δικτυακών εφαρμογών και στην κατανόηση των θεσμικών και τεχνολογικών διαδικασιών, προκειμένου να διαθέτουν μετά το τέλος της κατάρτισης τις απαραίτητες γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες που απαιτούνται στο σύγχρονο ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον για να διαδραματίσουν σημαντικό πρωταγωνιστικό, ρόλο.

Μετά την υλοποίηση του προγράμματος οι συμμετέχοντες έχουν εφοδιαστεί με επίκαιρες ειδικές γνώσεις που ενισχύουν και αναβαθμίζουν τα επαγγελματικά προσόντα τους, με άμεσο αποτέλεσμα την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας τους στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, την ενδυνάμωση και τη βελτίωση της δυνατότητας επαγγελματικής τους εξέλιξης σαν αποτέλεσμα των γνώσεων και δεξιοτήτων που απόκτησαν στο πρόγραμμα κατάρτισης που συμμετείχαν.

Παράλληλα, το σχέδιο επιδίωξε την ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, ώστε να κατανοήσουν την ανάγκη της δια βίου εκπαίδευσης και προσωπικής ανάπτυξης, αξιοποιώντας τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών στην εργασίας τους σε καθημερινή βάση.
 

Γενικοί Στόχοι του προγράμματος

  • Η βελτίωση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων των ανθρώπων, ειδικά των νέων, που παρακολουθούν αρχική επαγγελματική κατάρτιση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών ώστε να γνωρίσουν σε επαγγελματικό επίπεδο τη φύση, το περιβάλλον, τις δυνατότητες και προοπτικές του Internet.
     
  • Η εξοικείωση των συμμετεχόντων με ένα σφαιρικό πλαίσιο σκέψης και νοοτροπίας όσον αφορά το ecommerce για συνεχή ανανέωση και διατήρηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μιας επιχείρησης, καθώς και να αναπτύξουν στάσεις και συμπεριφορές ομαδικής εργασίας και συνεργασίας στο πλαίσιο της υλοποίησης έργων ανάπτυξης εφαρμογών διαδικτύου. 
  • Η ανάπτυξη επαγγελματικού προφίλ σε θέματα Ηλεκτρονικού Εμπορίου αναμένεται να προσδώσει σημαντικές προοπτικές απασχόλησης στους απόφοιτους του προγράμματος κατάρτισης, αφού οι γνώσεις και δεξιότητες που απόκτησαν είναι ποικίλες, ιδιαίτερα ανταγωνιστικές και επίκαιρες. 
  • Η δημιουργία στην περιοχή μας ενός πυρήνα ειδικών ικανών να απασχοληθούν σε εταιρίες ανάπτυξης εφαρμογών ecommerce ή να αναπτύξουν την δική τους επαγγελματική δραστηριότητα στον χώρο αυτό.
  • Να βοηθήσει τους καταρτιζόμενους να κατανοήσουν τους τρόπους εφαρμογής του ηλεκτρονικού εμπορίου με την χρήση των νέων τεχνολογιών και τις ιδιαίτερες τεχνολογικές πλατφόρμες (από άποψη υλικού και λογισμικού) που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη των διαφόρων κατηγοριών ηλεκτρονικού εμπορίου, τις δυνατότητες και περιορισμούς τους.
  • Να προωθήσει την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου ενισχύοντας έτσι την προσβασιμότητα στην κοινωνία των πληροφοριών που δημιουργείται γύρω μας.
  • Να προωθήσει την ανάπτυξη εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου προς όφελος τόσο των συμμετεχόντων στο παρών πρόγραμμα όσο και της τοπικής κοινωνίας που θα επωφεληθεί από την δημιουργία ειδικών ικανών να αναπτύσσουν και να υλοποιούν εφαρμογές της μορφής αυτής, κάτι που αποτελεί αναγκαιότητα για την περιοχή.
  • Η ποιοτική αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός των προγραμμάτων κατάρτισης με τα δεδομένα των σύγχρονων αναγκών στην οικονομία και στην κοινωνία και η προώθηση και ενίσχυση της συμβολής της επαγγελματικής κατάρτισης στη διαδικασία της καινοτομίας.
  • Η προώθηση της δια βίου εκπαίδευσης, η οποία έχει ουσιαστική σημασία για την ικανότητα των νέων και όχι μόνο, να προσαρμόζονται στις αλλαγές του εργασιακού περιβάλλοντος, οι οποίες ήδη είναι μεγάλες και προβλέπεται να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες στα αμέσως επόμενα χρόνια.
  • Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο πλαίσιο αυτό στην ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των ιδρυμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, και των επιχειρήσεων.

Πρόγραμμα κατάρτισης / εργασίας για την τοποθέτηση.

1η ημέρα:

Έναρξη προγράμματος – Εισαγωγή στο διαδίκτυο

2η ημέρα:

Παρουσίαση ανάλυση και εξοικείωση ?ε βασικές έννοιες δικτύων

Αρχιτεκτονική βασικών φυσικών και λογικών τοπολογιών δικτύων

Η έννοια του εξυπηρετητή και του πελάτη (serνer-clίent) και τα πρωτόκολλα επικοινωνίας

3η ημέρα:

Ασφάλεια επικοινωνιών, δεδομένων και συναλλαγών στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Παραγγελίες, συναλλαγές και ασφάλεια

4η ημέρα:

Κρυπτογραφία, Πρωτόκολλο SSL-SET, Άλλα πρωτόκολλα για ασφαλείς δοσοληψίες

5η ημέρα:

Τι είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο, Ιστορική αναδρομή-κατηγορίες

Αξιολόγηση εβδομάδας.

6η ημέρα:

Virtual Mall, Σημερινή κατάσταση του ηλεκτρονικού εμπορίου-εμπόδια, Οφέλη-Υποδομή

7η ημέρα:

Profiling και διαφήμιση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ΕDΙ και ΧΜL, Β2Β, VΡΝ, B2C

8η ημέρα:

Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος, Βασικές αρχές των πληροφοριακών συστημάτων

Κύκλος ανάπτυξης εφαρμογής

9η ημέρα:

Sun JavaScript, Εισαγωγή, βήμα- βήμα: Δημιουργία καλαθιού αγορών ?ε χρήση JavaScript και την καθοδήγηση και βοήθεια του εκπαιδευτή .

10η ημέρα:

Βάσεις δεδομένων και SQL, Ορισμός και περιγραφή βάσεων δεδομένων και των RDBMS, Σύντομη περιγραφή της SQL, Χρησιμότητα βάσεων δεδομένων σε εφαρμογές διαδικτύου και ιδιαίτερα σε εφαρμογές ηλεκτρονικού επιχειρείν.

Αξιολόγηση εβδομάδας (συνέντευξη ? συμπλήρωση ερωτηματολογίου).

11η ημέρα:

ΧΜL, Ανάγκη για τη δημιουργία της ΧΜL, Σχέση ΧΜL, ΧΗΤΜL και ΗΤΜL

12η ημέρα:

Επεξήγηση και περιγραφή της γλώσσας, Σύντομη περιγραφή και επεξήγηση της σύνταξης της ΗΤΜL, Σύνταξη ΧΜL, Επέκταση της ΧΜL και βάσεις δεδομένων, Document Object ModeI (DΟΜ).

XQuery και εφαρμογές διαδικτύου δυναμικού περιεχομένου, ΧΜL, WAP και ηλεκτρονικό εμπόριο

13η ημέρα:

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών δυναμικού περιεχομένου

Σύγκριση δυναμικής παρουσίασης και δυναμικής δημιουργίας περιεχομένου

Τρόπος διαχείρισης δεδομένων

Πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις

14η ημέρα:

CRM (Customer relation management)

Πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις

15η ημέρα:

CRM, Σύγχρονες εφαρμογές CRM & ECRM

Πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις

Τελική αξιολόγηση προγράμματος, εκπαιδευτών, συνοδών, συμμετεχόντων. Απονομή Certificates στους συμμετέχοντες.

 

Πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων


Ο ελεύθερος χρόνος αξιοποιήθηκε με επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, επισκέψεις σε σύγχρονα εμπορικά κέντρα και σε χώρους αναψυχής και διασκέδασης των νέων.

Κατά την υλοποίηση της ροής του σχεδίου με χωρά υποδοχής την Ισπανία πραγματοποιήθηκε το πρώτο ενδιάμεσο σαββατοκύριακο επίσκεψη στη Βαρκελώνη όπου είδαμε τα πιο αξιόλογα έργα του αρχιτέκτονα Gaudi, την εκκλησία Σαγράδα Φαμίλια (Αγία Οικογένεια) και την Μητρόπολη, τον λόφο Μόντζουικ, το Ολυμπιακό χωριό και το Ολυμπιακό Στάδιο. Επίσκεψη στο πάρκο Γκουέλ, που φέρει  την υπογραφή του αρχιτέκτονα Gaudi, επίσκεψη στο Ισπανικό χωριό με τα γραφικά σοκάκια. Επίσκεψη σε Μουσεία, εκθέσεις μοντέρνας τέχνης, τεχνολογικά ινστιτούτα. Πολιτιστικούς και χώρους και δρώμενα. Επίσης έγινε παρακολούθηση ποδοσφαιρικού αγώνα από όσους συμμετέχοντες το επιθυμούσαν.

Το δεύτερο ενδιάμεσο σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Μαδρίτη όπου επισπευτήκαμε το Παλάθιο Ρεάλ, το μουσείο Πράδο, το κέντρο τέχνης βασίλισσα Σοφία, το μουσείο Τυσέν Μπορνεμιτζά, το εθνικό αρχαιολογικό μουσείο, τη βιβλιοθήκη, τη συνέλευση των βουλευτών, τη πουέρτα ντε Αλκάλα και το σταθμό Ατότσα.

 

Φορέας Υποδοχής

 

Commerce & Resources 

This organization is specialised in the development of new e-learning products related to training. The main aim is to design and implement different types of European programmes in the area of Training and Employment. C&R collaborates with different organizations from different countries in the European Union, mainly training organizations, enterprises.