ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΥΡΩΔΙΑ.
Είναι ένα αυτονομο, ζωντανο στοιχειο, που έχει την κατάλληλη αναλογία συστατικών, τη συνταγή για να σαγηνεύει.
Η τέχνη του αρωματοποιού. Μνήμη, όσφρηση, φαντασία και ταλέντο τα όπλα της. Λίγοι και εκλεκτοί πια οι θεράποντες. Από τα χρόνια του Γκρενουιγ, του αρωματοποιού-ήρωα του Πατρικ Ζισκιντ, μέχρι την εποχή μας, όπου το άρωμα έχει γίνει βιομηχανία και μάρκετινγκ, ο αρωματοποιός-δημιουργός, (η μύτη), όπως τον αποκαλούν, συνεχίζει το δρόμο του, ένα δρόμο μοναχικό, έστω κι αν είναι σπαρμένος με… λουλούδια.

ΣΠΑΝΙΕΣ ΝΟΤΕΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ
ΑΜΠΑΡΟ Ή ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙ (ΑΜΒΡΕ GRIS): Ουσία που προέρχεται από τις εκκρίσεις του λεπτού εντέρου της φάλαινας. Συλλέγεται σε στέρεα μορφή και, όταν αποξηρανθεί, αναδίδει μια μοναδική θαλασσινή ευωδιά. Θεωρείται μια από τις ακριβότερες πρώτες ύλες.
ΚΑΣΤΟΡΕΛΑΙΟ (CASTOREUM): Προέρχεται από τους αδένες του κάστορα. Χρησιμοποιείται σε ανατολίτικα αρώματα, σε ανδρικά και για να περιγράψει νότες δέρματος. Chypre και καπνού.
ΜΟΣΧΟΣ (MUSK): Δυσεύρετη ουσία, η οποία προέρχεται από τους αδένες των όρχεων ενός είδους ελαφιού των Ιμαλαΐων και της κεντρικής Ασίας. Το αποξηραμένο και αποσταγμένο μασκ θεωρείται πολύτιμο και απαραίτητο συστατικό πολλών συνθέσεων, γιατί προσθέτει μοναδικές νότες αισθησιασμού. Ο μόσχος ήταν ένα δημοφιλές άρωμα ήδη στη αρχαία Ελλάδα. Όμως το κυνήγι του μικρού ζώου έχει πλέον απαγορευτεί και οι αρωματοποιοί προχώρησαν στη χρήση συνθετικού μασκ.
ΜΟΣΧΟΓΑΛΗ(CIVETTE): Ένα μικρό άγριο ζώο της Αιθιοπίας. Εκκρίνει μια ουσία η οποία χρησιμοποιείται στη σύνθεση αρωμάτων. Προέρχεται και αυτή από τους αδένες των γεννητικών του οργάνων και έχει παρόμοιες νότες με το μασκ
ΠΑΤΣΟΥΛΙ(PATCHOULI):Προέρχεται από τα ξερά φύλλα του Pogostemon cablin,ενός φυτού που καλλιεργείται στην Ινδονησία.
Απόσταγμα που προέρχεται από τον κορμό και τις ρίζες του Santalum album, ενός σπάνιου δέντρου των Ινδιών.
 
 

HOME    BACK     NEXT